Social media kan wél voor een positief gevoel zorgen: 6 tips

Social media brengt meer kwaad dan goed als je de verschillende krantenkoppen moet geloven. Het zou fake zijn en de drang om je (onbewust) met andere ondernemers te vergelijken is groot. Als social media experte ben ik het daar niet helemaal mee eens. Social media kan leuk en empowering zijn, al heb je dat vooral zelf in de hand. 

Jij kan zelf controle nemen over hoe jij social media ervaart. En om je daarmee te helpen, deel ik 6 tips die je meteen kan toepassen.

Tip 1: Volg accounts die je een goed gevoel geven

Accounts volgen die je triggeren of waar je een slecht gevoel van krijgt? Geen goed idee. Op social media word je keer op keer geconfronteerd met de highlight reel uit iemands leven, dan is het logisch dat jij je soms slecht voelt bij het bekijken van die content. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Jij hebt nog altijd de controle over wie je volgt en waarom, dus ontvolg gewoon die accounts met wie je je op een negatieve manier gaat vergelijken.

Gelukkig zijn er heel wat accounts die je wél een eerlijke blik achter de schermen gunnen of die je inspireren en positieve vibes uitstralen. Dat zijn accounts met wie je je misschien ook gaat vergelijken, maar dan eerder om inspiratie op te doen. En dat is natuurlijk helemaal ok. 

Ga dus met de grove borstel door je contactenlijst, zodat je oprecht blij wordt van de accounts die je volgt. Tip: durf je iemand niet te ontvolgen? Weet dan dat je ook accounts kan muten, zonder dat zij dit weten.

Tip 2: Je moet niet altijd zelf op social media aanwezig zijn

Als je wil groeien op Instagram, helpt het om regelmatig aanwezig te zijn op de app, I know. Dat wil echter niet zeggen dat jij zelf de hele dag bezig moet zijn met het posten van content en interageren met je volgers. Spoiler alert: er bestaan heel wat manieren om je social media consistent en regelmatig in te zetten mét resultaat zonder dat jij daarvoor elke dag aanwezig moet zijn. 

Tegenwoordig kan je met gemak je posts, stories en ook je reels inplannen. Daarnaast kan je zelfs je engagement uitbesteden. En NEE, dan bedoel ik niet door spammy bots te gebruiken of likes te kopen, dat is zo 2016. Je kan je account namelijk actief houden door echte mensen in te schakelen die engagement met je volgers aangaan, zonder dat jij dit zelf hoeft te doen. 

Wil je je content inplannen? Zorg dan dat je de juiste tools gebruikt. Stories kan je dankzij Meta Business Suite mét interactieve stickers inplannen. Posts en reels kan je met planning tools zoals Later en OnlyPult inplannen.

Word je vooral moe van constant engagen? Besteed dit dan uit aan echte mensen. Zo hoef je niet elke dag aanwezig te zijn, maar kan je wél blijven groeien. Wist je trouwens dat ik hiervoor samenwerk met een partner? Op maat van je wensen stellen we een pakket samen dat werkt én dat voldoet aan mijn vereisten als Instagram expert. Tested and proven by yours truly! Het is een dienst op maat en we doen geen spammy dingen die niet werken, pinky promise.

Tip 3: Sluit je Instagram app eens

Zit je even in een dipje? Het slechtste wat je dan kan doen is je imposter syndrome en inner critic voeden door eindeloos op social media te scrollen. In de plaats daarvan kan je beter iets doen dat je wel een goed gevoel geeft. Ook al geloof ik echt in de kracht van social media: je mentale gezondheid staat altijd op nummer één. En geloof me, social media loopt echt niet weg. Heb jij alles al gepland? Dan is er al helemaal geen reden om je te laten verleiden door de app. Verwijder de app desnoods even van je gsm, if that helps.

Tip 4: Onthoud dat succes een proces is

Overnight succes? Dat bestaat niet. Wanneer je jezelf tijdens het scrollen betrapt op het constant vergelijken met anderen, onthoud dan dat er bij elk succes een heel proces aan vooraf gegaan is. Want mensen laten écht niet alles zien, jij toch ook niet? 

Dus remember: de struggles waar je mee zit, de stappen die je al hebt genomen en de weg die je nog moet afleggen om je doelen te behalen? Dat proces hebben anderen ook doorlopen. Het is niet omdat je het niet altijd ziet, dat het er niet is. Keep that in mind, de volgende keer wanneer je aan het scrollen bent.

Tip 5: Gebruik social media als een tool om te groeien

Merk je successen bij anderen op? Bedenk dan eens al de stappen die hieraan zijn voorafgegaan. Welke stappen zouden dat kunnen zijn? En hoe kan je deze inzichten gebruiken om je eigen business te laten groeien? Als jij dezelfde of gelijkaardige doelen wil behalen, kan je social media dus perfect gebruiken als een inspiratie tool om je volgende stappen uit te werken.

Tip 6: Zie de opportuniteiten van social media

Verleg je focus eens naar wat mogelijk is, in plaats van je te focussen op de obstakels van social media. Heeft iemand anders een bepaald doel kunnen behalen? Dat is het bewijs dat dat mogelijk is, ook voor jou. Laat je dus niet neerhalen wanneer je iemand anders ziet slagen in de doelen die je zelf voor ogen had. Gedachten als ‘ik sta zo ver nog niet’, ‘ik ga dat nooit kunnen’ of ‘zij doet dit al, dus dan moet ik er al niet meer aan beginnen’ helpen je niet verder, integendeel. 

If she can do it, so can you. De ondernemers waar jij naar opkijkt bewijzen wat er allemaal mogelijk is. De markt is echt groot genoeg voor je eigen versie, naast die van anderen. 

Conclusie: gebruik social media op een bewuste manier

Ondertussen is mijn visie wel duidelijk: social media kan wél leuk zijn, zolang je het maar bewust inzet en gebruikt op een manier die bij je past. Hopelijk hebben deze tips je wat handvatten gegeven zodat jij je favoriete apps op een constructieve manier kan gebruiken.

Wil je je social media vaker kunnen loslaten, terwijl alles wel goed blijft draaien in de achtergrond? I got you! Je kan op verschillende manieren met me samenwerken, zodat jij minder vaak zélf online moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan mijn 1 op 1 Instagram VIP dag of de Social Plan, Create & Go dag waarbij we in een groep van maximum 4 personen samen een contentplan voor minstens 1 maand uitwerken. Wil je hier meer over weten? Ik help je graag verder.

Content planning 101

Je social media zo efficiënt mogelijk inzetten zonder tijdsverlies? Dan is een content planning cruciaal. In dit e-book neem ik je stap voor stap mee in mijn manier van content planning waarmee ik maandelijks +125 posts maak voor klanten.

Meer leesvoer